Vetebullar
50 g jäst
50-100 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
ca 1½ l vetemjöl
1. Smält fettet. Tillsätt mjölken och ljumma det till 37°C.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll över det ljumma degspadet.
3. Blanda i salt, socker och kardemumma. Häll i mjölet etappvis och arbeta degen kraftigt tills den känns smidig (ska vara lite kladdig, men inte för mycket, när den börjar släppa bunkens kant, då är den klar).
4. Låt jäsa en halvtimme till sin dubbla storlek.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den något.
6. Dela degen i 30-35 delar. Forma dem till runda släta bullar.
7. Låt dem jäsa ca en halv timme.
8. Pensla bullarna med ägg och grädda 8-10 minuter i 250°C varm ugn.
Tips: När man formar bullarna, kan man lägga i en bit mörk choklad inuti.